In Action

Buy Nothing Day: Can’t Buy me Love 2’57”, 2016


Video dokumentira performativni poseg v javni prostor ob Svetovnem dnevu brez nakupa (Buy Nothing Day) skupine Hupa Brajdič, hkrati  pa problematizira hiperprodukcijo in masovno potrošništvo črnega petka.
režija, montaža:
Toni Poljanec
kamera:
Sara Isa Djukanović, Živa Petrič, Toni Poljanec
umetniška akcija:
Hupa Brajdič


DISHARMONIA

Disharmonija from Peter Lebar on Vimeo.

 

Ulični glasbenik z nastopom na ulici prisotne vabi k razmisleku – kako se lahko zgodi instrumentu, da razpade! Video zapis prav tako izprašuje občutljivost gledalca! Preko elementov – naslov, padanje, črne/bele tipke, razpad, himna – kaže simboliko nekega časa! Nastop ima nadaljevanje v letu 2018 s podobnim konceptom na kitari, takrat bo ponovno oživljen video s harmoniko. 

Dolgoročna želja avtorja je predstaviti cikel razpadajočih instrumentov s performansom v živo, ki bo preko njih – harmoničnih objektov – govoril o disharmoniji kulture v kateri živimo. 


SLOWSHOPPING CLUB

Projekt Slow Shopping Club je predvsem eksperiment, ki skuša z nizom množičnih dogodkov v realnih pogojih preveriti meje svobode v nakupovalnih središčih. Dogodki so tematsko opredeljeni z razlikami med javnim in kvazi-javnim prostorom ter sistematicno preverjajo, ali in do kakšne mere so sociološko opredeljene predpostavke javnega prostora (odprtost, svobodno zadrževanje, demokraticnost, možnost izbire, spontanost) prisotne v novih kvazi-javnih prostorih. Preverja predvsem odzive množice in organizacijskih struktur nakupovalnega središca na usklajene, vnaprej pripravljene slowshopperske akcije.

Vendar pa je namen Slow Shopping Cluba širši od zgolj preverbe teoreticnih predpostavk. Z množicnimi akcijami namrec aktivno spreminja vedenjske vzorce, ali pa vsaj relativizira norme sprejete v sodobnih prostorih potrošnje in zabave. Je gverilska akcija, ki s provokacijo in manipulacijo javnega prostora vzpostavlja nove vzorce vedenja kot sprejemljive ali vsaj kriticno ovrednoti obstojece stanje potrošništva in blagovnega fetišizma.

V svojem jedru Slow Shopping Club neguje iniciativo za kvalitetno preživljanje časa, za prednost humanizma pred učinkovitostjo, prednost sočloveka pred predmetom, in nenazadnje zavezanost racionalnosti, ki v komercialnih prostorih bledi z vsakim novim navodilom za uporabo, natisnjenim na konzervo greha.

http://ljudmila.org/~tezakand/p/slow/index.htm


Delavnice

Hupa Brajdič že deset let izvaja delavnice za mlade. Pri tem sodelujemo z različnimi organizacijami, kot so Javni Zavod Mladi Zmaji, Zavod Voluntariat, Zavod za sodobno umetnost  SCCA-Ljubljana, Slovenska Filantropija in drugi. Največkrat se osredotočamo na filmsko vzgojo, pri čemer mlade nadebudne ustvarjalce vodimo od zasnove scenarija do končnega filmskega izdelka, izvajali pa smo tudi delavnice fotografije, glasbene delavnice in drugo. Nekatere izdelke delavnic najdete na http://hupa-brajdic.blogspot.si/.

Domine
Mladinski film Domine je nastal v okviru delavnice KUD Centra 21 in Zavoda Mladi zmaji, pod mentorskim vodstvom Tine Glavič Novak In Tonija Poljanca. Pobudo in idejo za film je prispevala skupina mladih, ki so želeli opozoriti na nasilje. Zgodba nas odpelje v svet mladostnikov, ki se vsak na svoj način soočajo z notranjimi in zunanjimi konflikti.

//v postprodukciji//

Režiser: Ludvika Rodič
Scenarist: Jan Medved
DOP: Amadej Tauses
Producenta: Tina Glavič Novak, Toni Poljanec
Igra: Žaklina Krejič, Klemen Kopina, Anita Bašanović, Ajda Samec, Boris Lieber, Gaja Višnar.