Documentaries

× Let us tell you (2017-2019)

Snemanje dokumentarnega filma o pozabljenih glasovih prebivalcev begunskih taboriščih Zahodne Sahare. Dokumentarec bo predvidoma končan leta 2019.

Režiser: Erik Valenčič
Kamera: Miha Mohorič, Tina Glavič Novak
Produkcija: KUD Center 21
Koprodukcija: Sagar Kolektiv


× Upanje umira predzadnje, 23’55”, 2016

Kratki glasbeni dokumentarec o Ivanu Volariču – Feu z naslovom Upanje umira predzadnje je zasnovan na kolažu odlomkov filmskih uprizoritev, izvedb del, ter pričevanj ljudi, ki so z njim delili umetniško pot. Osnovan je na memorialu, posvečenemu preminulemu umetniku, ki se je zgodil na Škratovem vrtu na Metelkovi. Feo po Feu v lastnem nenaravnem okolju naravnih razsežnosti.

Režija: Toni Poljanec
Kamera: Toni Poljanec, Neven Korda Andrič
Producent: Dušan Mijanović


× Kdo je ta človek? / Hope and Despair, 29’05”, 2016

Toni Poljanec in Tina Glavič Novak sta se avgusta 2015 podala na grški otok Lezbos, kjer sta posnela dokumentarni film, sestavljen iz intervjujev z begunci, ki so preživeli travmatično pot iz Turčije na prenapolnjenih gumijastih čolnih. Ko begunci pristanejo na obali Evropske unije, se obet njihovega upanja kmalu sprevrže v brezup. Njihova nova realnost postanejo prenapolnjena in slabo vzdrževana begunska taborišča, sanje o boljšem življenju pa se zdijo nedosegljive.

Avtorja: Tina Glavič Novak, Toni Poljanec


× Grenkoba nasmeha / Bitter Smile 34’10”, 2010

Grenkoba nasmeha skozi parodično zgodbo in osebne izpovedi prikazuje življenje v zaporu in predstavlja misli zapornikov o času, svobodi, zločiunu in kazni ter o njihovi reintegraciji v družbo. Zgodba je nastala v okviru filmske delavnice s trinajstimi zaporniki v zaporu Dob.

Avtorji: Uroš Lebar, Tina Glavič Novak, Toni Poljanec


× Zaodrje / Backstage, 2010

Zaodrje je srednjemetražni dokumentarni film o šestih umetnikih, ki razkrivajo svoje zgodbe izza odra. Je izpoved o pripravi, življenju in doživetju, o identiteti in izražanju, o ljubezni in o fluidnih mejah odra, ki jih umetniki vsak po svoje prestopajo. Film je bil posnet v Mariboru, v Opatjem Selu pri Gorici, v Balah na Hrvaškem ter v Ljubljani.

Avtorji: Uroš Lebar, Tina Glavič Novak,  Živa Petrič, Toni Poljanec, Tanja Skale

  • Projekcije:
    27.12.2010, Klub Gromka, AKC Metelkova Mesto, Ljubljana

× A to je Kulturologija?, 53′, 2009

Produkcija dokumentarnega filma “A to je kulturologija, ki raziskuje izmuzljivo identiteto kulturologije in njeno umeščenost v slovenski znanstveni in zaposlitveni prostor.

Avtorji: Uroš Lebar, Toni Poljanec, Rok Govednik, Irena Silič

 


× Okus Evrope/Taste of Europe 90”, 2006

Celovečerni dokumentarec Okus Evrope, dokumentarec o migrantih v Evropi. Film konceptualizira migracijo ter življenje v Evropi skozi osebno pripoved 25. priseljencev s celega sveta. Po besedah avtorja Uroša Lebarja ima film dva cilja; ljudem, ki so namenjeni v Evropo, podati v premislek emocionalni priročnik o situacijah, na katere bodo po vsej verjetnosti naleteli, ko bodo prispeli na cilj ter ljudem, ki živijo v Evropi, približati doživljajsko stran migracije ter ob enem prikazati življenje v Evropi iz oči priseljencev. Film Okus Evrope je leta 2009 prejel nagrado EuroMedia award, bil je predvajan po kulturnih in mladinskih centrih širom Slovenije in bil distribuiran v izobraževalne namene.

Avtor: Uroš Lebar